2010. július 7., szerda

Ajtókeret készítése átjáróhoz

Történet: Építkezésünk egy mozzanata a vakolás volt.  Egy átjárónál, ahova nem szerettünk volna ajtót tenni, a téglák kilátszódtak, mert a kőműves azt hitte, hogy oda is ajtó fog kerülni. Így, csak egy ajtótokra lett volna szükségünk, amit végül el is készítettem. 
Elkészítés: Szokásos módon, az építkezésből visszamaradt pallókat, anyagokat használtam fel. Mivel ezek durva felületű faanyagok voltak, először (nagy-szemcséjű smirglipapírral) körcsiszolóval, s ezt követően egy rezgőcsiszolóval (finom szemcséjű smirglivel) végeztem el a szépészeti beavatkozást rajtuk. (-:
 A kiszabott falapok éleit szögekkel rögzítettem egymáshoz. A felső sarkaiba díszítőelemként két faragást ragasztottam fel, amit száradás közben ideiglenesen rögzítettem is, nehogy elmozduljanak. (A faragványt üzletben lehet vásárolni!) Az elemeket külön-külön, még összeállításuk előtt festettem le.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon-nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Éppen én is ajtókeretet tervezek újonan vásárolt lakásunkba. Pár technikai kérdésem lenne: A felső téglasor és a deszka közé került valami? vagy csak a nyers tégla elé raktátok a deszkákat, illetve, kell-e a felső téglasort alulról pl áthidaló vaslappal megerősíteni? A másik: a felső deszka, oldalt alulról van megtámasztva? tehát az oldalsó deszkákra ráfekszik a felső deszka? Segítséged köszönöm, Üdv!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Megpróbálok válaszolni kérdéseidre egyenként. Aranyos vagy, mert többes számban írod leveled, de ennek megépítésében nem beszélhetünk "királyi többesről", mert egyedül készítettem nő létemre ennek az átjárónak keretét. Párom csak a végén - konstatálta, hogy jó lett. :-) Tehát visszatérve a témára, ennél az ajtónál volt áthidaló, csak nem lett bevakolva. Így a fa alá nem kellett tenni semmit. Ebben az esetben inkább takaró funkció volt, mivel a keretre ajtó nem került rá. Egyébként egy másik bejegyzésemnél, ahol címeres téglafalat építettünk, ott az ajtó felé egy vastag fa gerendát tettünk be áthidalóként, ami látható is maradt direkt. Visszatérve erre, a nyílás mind a két oldalán van deszka, ezt kb. úgy kell elképzelni, mint egy satu, ami közé fogod a falat. Először a belső fát szabtam ki, de mivel kívülről és belülről is meg van fogva, nem tud elmozdulni sehova. Ha megnézel egy fa ajtókeretet, hasonló a megoldás. Ragasztva és szögelve vannak a lécek egymáshoz. Statikailag valóban úgy készítettem, hogy a függőleges lécekre fektettem rá a vízszintes oldalsó léceket. Az előre megvett faragványok pedig takarják a sarkokat. Nagyon masszív a miénk, ha pontosan mérsz, ill. szabsz nincs gond vele. Van egy másik bejegyzésem is ahol garderob ajtót készítettünk. Azt szekrényajtónak szerettem volna álcázni, ezért 2 ajtó elemből készült. Ott a keretet úgy rögzítettük, hogy átfúrtuk a falat, és hosszú, gombfejű csavarral rögzítettük a fal két oldalán a léceket. Ezek a csavarok díszként láthatóak is maradtak. Ezután a kettő léc közötti felületet egy vékony fával burkoltam be. Ez viszont olyan masszív, hogy ajtót is felszereltünk rá. Remélem, tudtam segíteni. Esetleg keresd meg ezt a két anyagot is a blogban, ha gondolod. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Katalin!

    Segítséged, válaszod,köszönöm! Megkeresem a többi bejegyzésedet is. Ahogy leírtad hasonlóan képzeltem én is, de ez most így segített megerősíteni engem a kivitelezés előtti tervezésben. További szép napot! Szia!!

    VálaszTörlés