2010. június 18., péntek

Árnyképek készítése


 Árnyképeket készítettem textil-tasakokra, ill. fa boros-dobozra is, családom tagjai arcképével.
 
Párnára pedig a párom és az én arcomat készítettem el, ill. vasaltam rá.

 Ezt a két képet keresztszemes hímzéssel készítettem el.

Történet: Régi időkben felkapott dolog volt az árnyképek készítése, aminek ismét nagy divatját éljük (falmatrica és egyéb ajándéktárgyakon egyaránt). Nekem a kedvem akkor jött meg ehhez a dologhoz, amikor kezembe került apukám gyerekkori portréjáról és nagyszüleimről készült, nagyon régi, fekete papíron kivágott portréja, amiről mindenkit jól be lehetett azonosítani. Most ezek a régi képek a falat díszítik. Igaz, hogy már más technikával, de én is nekiláttam hasonlókat készíteni.
Elkészítése: Mivel több technikát alkalmaztam, ezért sorra felsorolom röviden.
- Először a tűgobelinnel kezdtem, amit megrajzolva lehetett megvásárolni. Az aprólékos hímzés után, bekereteztem őket.
- Vászon tasakokra, textilmatrica segítségével a rokonaim arcának körvonalait megrajzoltam és rávasaltam. Ebben a személyre szóló csomagolásban kapták tőlem húsvétra az apróságokat, csokitojásokat.
- Boros fadobozt fehér festékkel lealapoztam, hogy jó hátteret biztosítson majd az arcoknak. Fekete papírból kivágtam a testvérem családjának ill. gyerekeinek az arcát és ráragasztottam azokat a doboz tetejére. Tároló és díszítő funkciója is van egyszerre. Ezt karácsonyi ajándékként kapta meg tőlem.
- Volt egy szép bársony anyagból készült felsőm, amit nem hordtam. Ezért levágtam a tetejét, megvarrtam párnának. Középre díszítésnek a kettőnk arcát vasaltam rá, az előbbi textilfestés segítségével.
Kezdőknek tudom javasolni, hogy az illető arcát egy erős fénnyel világítsuk meg és a kivetített árny körvonalát, a falra helyezett papíron rajzoljuk körül. Utána ezt már lehet fénymásolóval akár kicsinyíteni is.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Katalin!

    Gratulálok a sok ötletes és gyönyörű tárgyhoz, amit az oldalon találtam!
    Gyerekekkel Anyák napi ajándéknak szeretnék árnyképet készíteni. Megmondaná, hogyan kicsinyítette az arcképeket a kívánt méretűre?
    Előre is köszönöm a segítségét!
    Üdvözlettel; Marosi Ágnes

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ágnes! Köszönöm kedves szavait.
    Az árnyképek egy részét úgy készítettem, hogy a rokonokról készűlt digitális fotókat a számítógépen megfelelő méretre nagyítottam fel. Ezeket utána fekete-fehér nyomtatón kinyomtattam. Ezután egy vastagabb papírra, textilre, stb. indigó segítségével átmásoltam a fej körvonalát és a jellegzetes belső vonalakat a másik felületre. A textilmatricánál pedig a módszer az volt, hogy egy átlátszó dossziét tettem a fotó fölé. Arra rajzoltam rá a fekete festékkel először a kontúrokat, amikor az már megszáradt, a velső felületet is feltöltöttem a festékkel. Remélem tudtam segíteni, jó munkát hozzá! Üdv. Kati

    VálaszTörlés
  3. Még annyit, hogy körömvágó olló ill. szike segítségével tudtam óvatosan kivágni a belső részeket.

    VálaszTörlés