2011. május 20., péntek

Üveg az átlátszó, csillogó csoda, amely otthonunk minden szegletében ott van

Egy kicsit  belevetettem magam az üveg témájába, mert egy anyagot kell összeállítanom róla. Most döbbentem rá, hogy a mindennapi tárgyaink keletkezéséről és történetéről milyen keveset is tudunk. Olyan természetessé vált számunkra, hogy a hétköznapjaink használati eszközei és bele sem gondolunk abba, hogy nélkülük milyen lenne az élet. Ezért több részletben fogok írni erről a témáról.

Az üvegről már gyerek fejjel is hallottunk szüleinktől, bár igaz, egy kicsit más vonatkozásban. Esténként lefekvéskor a mesék szóltak az üveg-hegyről, a Hamupipőke üveg-cipőjéről és persze az üveg-palotákról. A csillogását, légiességét már gyerekként is csodáltuk. Felnőtt fejjel pedig rá kellett jönnünk arra, hogy ez nem csak mese, az üveg tényleg egy valóságos csoda. Ha csak arra gondolunk, hogy - nagyságrendileg mintegy 100 000-féle üveget ismerünk, melyekből a gyakorlati életben 7-800-at használunk, s ezek eltérő összetétellel és tulajdonsággal a kereskedelemben is kaphatóak, - akkor ezzel a ténymegállapítással még az üvegről nem is mondtunk sokat. Az üveg egy olyan szervetlen összetételű keverékanyag, amely lehűlés közben kristályosodás nélkül jut mechanikailag szilárd állapotba. Habár az üveg egy régóta ismert anyag, még ma sem ismerjük az atomos felépítését és szerkezetét. 

Története jóval idősebb, mint az emberiség története, mégis a természet eme csodálatos ajándékát az ember kezdte használni, ő tette közhasználati eszközzé. Az üveg históriája a természetben talált üvegásvány (obszidián) felhasználásával kezdődött, de ennek körülményei máig sem tisztázottak. Plinius római történetíró feljegyzéseiben az üveg a föníciaiak találmánya, melyet egy szerencsés véletlennek köszönhetünk. 
Nem tudni, de azonban az tény, hogy már Kr.e. 5-6000 körül készítettek alacsony hőmérsékletű üvegzománcokat, megüvegesedett fajansz tárgyakat
Ezt az anyagot nevezték fekete gyöngynek (obszidiánnak). Gazdag fantáziájú és ügyes kezű üvegkészítő mesterek éltek Egyiptom területén, erről tanúskodnak az ókori egyiptomi üvegleletek is. A Biblia az üveget az aranyhoz hasonlította. Hosszasan lehetne az üveg történetéről és fejlődéséről írni, de a későbbiekben fogom folytatni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése