Egyik nap megkívántam a kalácsot, de nem volt kedvem elmenni az áruházba csak ezért az egy tételért. Elhatároztam, hogy most először én magam fogom elkészíteni. Kerestem rá egy jó receptet, amiből megtanultam - számomra két új - trükköt, (amit piros színnel fogok kiemelni az alábbi receptben).
A fotót mobiltelefonnal késztettem, ezért nem adja át az igazi színét sajnos és kellemes illatot. Én a dagasztáshoz kenyérsütő gépben tettem meg, de persze lehet hagyományos módon is.
A fotót mobiltelefonnal késztettem, ezért nem adja át az igazi színét sajnos és kellemes illatot. Én a dagasztáshoz kenyérsütő gépben tettem meg, de persze lehet hagyományos módon is.
15 gr olaj, 15-20 gr só, 100 gr cukor, 15 gr vaníliás cukor, 60 gr vaj, 270 ml 1,5%-os tej, 2 db tojás sárgája, 100 gr rétesliszt, 260 gr kenyérliszt (BL80), 300 gr sima liszt (BL55), 11 gr száraz élesztő, és egy tojás felverve a kenéshez.
Fontos!: minden alkatrész szoba-hőmérsékletű legyen, ez fontos.
Tészta program, (1 ó 50 p ).
Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három
hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre
rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a
felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc, 50 c-on, gőzben (én a sütőben csináltam).
Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom és újra megkenem
a kalácsot, a sütőt begőzösítem, (a tűzhely aljára egy vízzel teli jénai tálat tettem, aminek a gőze mellett nagyon szépen megnőtt majdnem duplájára) és beteszem a tésztát. Az első 15
percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30
percet sütöm.
Sokat készítettem már, de nem így! Akkor legközelebb tuti 2x kenem le, és gőzben sütöm. Sajna a gőzös kelesztést nem merem, mert nem tudom a pontos hőfokot a gáznál! Sajna nincs megadva!
VálaszTörlésBár kandalló felett szépen megkel! Egyszer ottfelejtettem, na jó elaludtam a fiúkkal, és túlkelt a kalácsom. Szép nagy volt, és mennyeien foszlott! Azóta se sikerült még ugyanolyanra. :)
Akkor sütésnél előre be kell tervezni, egy délutáni sziesztát megint. :-)
VálaszTörlés