2011. március 13., vasárnap

Tetőtéri szoba kialakítása


Mostanában nem tettem fel újdonságokat a saját munkáimból. Pedig változatlanul szorgoskodom a házunkkal kapcsolatosan, csak ezek nem annyira látványos munkák. 
Ilyen pl. az egyik tetőtéri szoba kialakítása is. A tetőtéri szobát már előzőekben párommal együtt leszigeteltük házilag, aztán hőfóliát tettünk rá, ezután pedig jött még a gipszkartonlapok felcsavarozása is. Jelenleg a csavarok tetejét és a lapok közötti réseket - üvegszálas szalag segítségével - kigipszelem, hogy a rákerülő tapéta sima felületre kerüljön majd fel. A spaklival való gipszmassza felkenése nem nehéz, csak nagyon aprólékos és időigényes munka. Valószínű ezért sem kezdett bele a párom, mert ilyenekhez csak nekem van türelmem. (-:
Egyik kedves blog-olvasóm megkért, hogy részletezzem ezt a felettébb aprólékos munkafolyamatot. A hozzá szükséges eszközök:
- maga a gipsz, ami speciálisan az ilyen glettelésre lett kifejlesztve - csak vízzel kell elkeverni.
- gipsz keverő tálka, ami gumiból van, így könnyen ki lehet szedni a beleszáradt maradékot.
- különböző méretű és nagyságú simítókanalak (a kisebb méretűvel a felkenést és a nehezen hozzáférhető helyeken használom, a nagyobb felületűvel pedig szépen el lehet simítani a falat, ill. a felesleget is le lehet szedni.)
- üvegszálas szalag - amit több szélességben lehet kapni! - ez azért fontos, hogy a sarkoknál és éleknél, réseknél később ne repedezzen meg a fal. (Ez hasonló egy gézpólyára, csak az üvegszál miatt szúr).

Tehát, egy tálka mennyiségű gipszet kikeverek, amikor már csomómentes, a réseket kis méretű kanállal bekenem. A gipsz felvitele után, az üvegszálas szalagot ráhelyezem, a méretnek megfelelően vágok a szalagból. Ezután belenyomkodom és a nagyobb simító kanállal elsimítom. Ha alatta kevés volt a gipsz mennyiség, akkor még rákenek, ha viszont sok, akkor leveszek belőle. A lényeg, hogy ezt a szalagot teljesen fedje el. Természetesen a gipszkarton-csavarokkal és a táblák összeillesztésénél is így járok el. Az esetleges felszíni különbségeket smirglivel lehet szépen és ügyesen kiegyenlíteni, formálni.

Amennyiben lenne még felmerülő kérdés, szívesen válaszolok rá.


2 megjegyzés:

 1. Szia,
  Tudnál küldeni képet, vagy tanácsod adni, hogy miként sikerült a sarkokat szépen glettelni?
  Éppen most csinálom én is, és egy picit tanácstalan vagyok a tökéletes kivitelezéssel kapcsolatban.
  Üdv,
  Tünde

  VálaszTörlés
 2. Szia Tünde!

  Készítek néhány fotót és felteszem őket 1-2 napon belül. Le is fogom írni Neked, hogy én hogyan csinálom. :-) Üdv. Kati

  VálaszTörlés