2011. január 30., vasárnap

Nagypapám öröksége

Történet: Nagypapám, akit nem ismerhettem sajnos, sokat barkácsolt szabadidejében. Akkoriban még csak kéziszerszámokkal fúrtak-faragtak, ezért pláne értékelem az aprólékos és precíz munkáit. A rossz állapotban lévő faszekeret és házikót, melyeket megörököltem nagynénémtől, szétesve, darabokban kaptam meg. Az első dolgom az volt, hogy a romhalmaznak látszó, szétesett darabokat összeragasszam és felfrissítsem a fa anyagát. Most a szekrény tetején felújított állapotban állnak díszként és remélem, hogy ő is örül neki odafentről.

Saját készítésű sodrófa süteményforma


Kedves Anna! Kimondottan a Te kedvedért megmutatom, hogy hol tartok most a sodrófa elkészítésében. A készen vett fát felosztottam egyenlő távolságokra, azután húsvéti motívumokkal rajzoltam tele.  Utána befogtam egy satuba, hol az osztás vonalakat kifaragtam vízszintes és függőleges irányban. Belekezdtem már a motívumok kifaragásába is, de most egyenlőre idáig jutottam. Amennyiben előrébb fogok tartani, akkor azokról is be fogok számolni!

Levendula falikép és akasztó egyben

Történet:  A fürdőszobánk levendula színű csempéjéhez illő faliképet szerettem volna készíteni, amire rá tudom akasztani az apróbb használati eszközöket, így hát nekiláttam a munkának.
Elkészítés: Az ismerősömtől kapott fenyőlapot lefestettem fehér színre, utána megterveztem magát a kép témáját. A levendulás, hangulatos rajzokat az internetről szedtem le, amit kinyomtattam színes nyomtatón. Kentem rá egy lakkréteget is, hogy védje a párás levegőtől a papírt. Ezután az IKEA-ban vett fehér fiókgombokat rácsavaroztam a falap aljára, akasztónak. Nagynak találtam a felső részét, ezért gondoltam egyet és ívet rajzoltam rá, és kivágtam dekopír-fűrésszel. A felső részére rögzítettem pár szál selyem levendulát, ami nem fog potyogni a későbbiekben sem. Az utolsó tennivaló már csak a fadísz lefestése és az ívek mentén egy fehér csík festése volt vékony ecsettel, hogy keretet adjon az egésznek.
 Végleges helye a fürdőszobában "már használat közben"

Nosztalgiázva - egy cukrászda dekorációja

Tegnapi napon, Érden bementünk egy pékségbe, ami egyben cukrászdaként és élelmiszerboltként is funkcionál. A bejárat tele volt kedves és érdekes tárgyakkal, ami hívogatóan csalt be az üzlet belsejébe. A miniatűr pékség a faliszekrényben, a folyamatosan mozgó és dagasztó pék, a viasz-alak és a már muzeálisnak számító tésztaadagoló, nem egy szokványos üzlet kellékei. Éppen ezért is fotóztam le őket! Olyan ritka manapság az olyan üzlet a hyper-super áruházak világában, ami a saját bájával is le tudja "kenyerezni"a belátogató vendégét.

2011. január 25., kedd

WC ülőke másképpen2


Hát, annyit tudok mondani ezekhez a WC-hez, hogy a kreativitás tényleg határtalan! Akváriummal és Mikulással spékelve, kötött Mexikói stílusú, na meg csupa márványból. Szerintem a Mikis még lehúzáskor zenélni is tud. (-:

Romantikus fürdőszobák




2011. január 22., szombat

Tavaszváró koszorú

Történet: Egy kedves ismerősömtől kaptam ezt a fém karikát még régebben, mondván majd használni fogom valamire. Most jött el az idő, hogy dísz legyen belőle.
Elkészítés: Az ötlet maga akkor pattant ki a fejemben, - hogy mi lesz az otthoni karikával, - amikor az egyik üzletben apró levelű növényt láttam meg. Nem volt valódi, de nagyon élethű kinézetű volt, így megvettem fillérekért. Otthon csak annyi volt a tennivalóm vele, hogy folyamatosan rátekerjem az indákat. Tavasszal esetleg még igazi virággal is fogom pluszban díszíteni.

2011. január 20., csütörtök

Tarka szárnyú pillangók

Nagyon várom így a tél vége felé a tavasz illatát, a kertben a természet éledését a  madárcsicsergéssel együtt! A tél szerintem addig szép és jó, amíg áll a lakásban a karácsonyfa és kint hull a hó. Utána már unalmas és szürke az egész. Gondolom ezzel mások is így vannak, ezért összeszedtem tavaszvárónak egy kis dekor-csokrot pillangókra és lepkékre papírból, fából és textilből .

 

2011. január 17., hétfő

Ikon

Történet: Ezt az ikont egy kedves rokonomnak készítettem el ajándékba. Remélem, tetszeni fog neki.
Elkészítés: Egy szélesebb keményfalapból (így a saját lábán is megáll), kivágtam egy megfelelő méretű téglalapot, amit be is pácoltam barnára. Ezután decoupage technikával ráragasztottam a képet. Utána körben aranyszínű pasztával bekentem az oldalakat és a kép hátterét. A glóriát és a sarokíveket 3D-s átlátszó festékkel domborítottam ki a háttérből. 


2011. január 15., szombat

Nem mindennapi megoldások bútorkiegészítőkre

Mindig is tetszettek a nem mindennapi megoldások. Ezekből egy kis ízelítő: Könyvespolc könyvből,vagy repülőből. villából pedig fogas. Azután itt van még a kenyérmorzsa hasznosítása házi kedvenc részére (mondjuk nálam ez nem játszik.) Viszont ami még jópofa, az a fahasábkorongból falburkolat, ill. a teniszütő húrozással készült ülőke.

Sodrófa süteményes formaként

Történet: A sütemény formát adó sodrófát már régóta ismerem, de sajnos itthon ilyet jelenleg szerintem nem lehet kapni. Esetleg még a bolhapiacon, mint nagyanyáink által használt régi darab. Külföldön azért ennek nagyobb hagyománya van, le is szedtem néhány fotót, amit találtam a nagyvilágban. Pedig a háziasszonyok életét mennyire megkönnyíti, ha a kinyújtott tésztán egyszer végig hengergeti a mintát és már feldarabolva mehet is a sütőbe.
Elkészítés: Ezért elhatároztam, hogy készítek magamnak is egyet. A sodrófát az IKEA-ban már meg is vettem hozzá, már csak a motívumok kitalálása van hátra (valószínű már a húsvéti formákat fogom előnyben részesíteni.) Azután majd jön a kifaragása, amitől bevallom még egy kicsit tartok, de majd úgy is meg fogjátok látni a végeredményt. Addig is kedvcsinálónak feltettem az alábbi fotókat! Még díszként is jól mutat egy konyhában, ha készítünk valami tartót hozzá fából, vagy vasból. Aki látott már hasonlót üzletben, az írhatna nekem róla!




2011. január 9., vasárnap

Levél-párna

Történet: Az egyik korábbi bejegyzésemben látható, hogy milyen párnákat találtam az interneten. A levél párna annyira megtetszett, hogy én magam is elkészítettem egyet.
Elkészítés: Találtam egy frappáns szöveget, ami a párnához megfelelőnek találtam. (Nyugszik a hajnal, Pihen a táj. Nem tudok aludni, mert valami fáj....) Egy vászon anyagból párnahuzatot varrtam. A szöveget először papírra kinyomtattam, azután indigó segítségével halványan átrajzoltam az anyagra. Ezután, üzletben kapható textil festékkel átírtam a szöveget. A párna anyaga közé kartont tettem, hogy ne üssön át esetlegese a festék. Levélen a bélyeg, eredetileg egy ruhabélésben lévő textil címke volt. Most új funkciót kapott. A tintafolt plecsnit azért tettem még rá, mert a régi tollakkal ez bizony gyakran előfordult. Remélem, másnak is tetszik! Gyorsan kész lett és mégis mutatós a többi párna között.

Karácsonyi könyvecske

Történet: Ez a tárgy lemaradt a dekorációk közül. Ünnepekkor szoktam füstölőt használni a lakásban és ennek tárolására készítettem el ezt a is fa dobozt, mely könyv formájú. Magát a natúr dobozt még régebben kaptam, de a díszítést magam készítettel el rajta.
Elkészítés: A karácsonyi motívumú szalvétát kívül-belül decoupage technikával ragasztottam rá. Ezután 3d ragasztót tettem a bogyókra, így azok domborúak lettek. Arany porral a széleket még egy kicsit  patináztam, így a polcon is nagyon jól mutat!

Egér a kamrában!

Történet: Gondolom az egérkét senki sem szereti a lakásába ill. a kamrában megpillantani. Pár napja, komoly arccal szóltam páromnak, hogy a kamránkban találtam egy egeret. Riadtan felugrott, hogy enne utánanéz (régebben a garázsunkba tényleg volt egy betolakodó). Mikor megpillantotta a bűnöst, elmosolyodott. Így jár az az egér, aki bemerészkedik a mi éléstárunkba! Kalodát kap!
Elkészítés: Az IKEA-ban kb. 200 Ft-ért vettem ezt a plüss egérkét. A felakasztott szőnyegporoló lett a veszte! (-: Olcsó, de mulatságos kamra dekoráció.

2011. január 2., vasárnap

Festőktől

Gyermekkor pillanatai
Márvány bőr - festőien


Szabadidő egykoron

Natúr elegancia - terméskő, tégla és fa segyítségével

Nekem a barna szín melegséget és természetességet sugároz, ami szerintem nyugtatólag hat az emberre.

WC ülőke másképpen

A lakás legkisebb helységét is fel lehet dobni egyedi megoldásokkal. 
A fantázia tényleg határtalan!

Karácsony színei

Karácsony = PIROS, FEHÉR és egy kis ZÖLD

Párnára variációk

Díszpárnák zsákvászonból - nekem a megírt levelezőlap a kedvencem!
Ezt el fogom magamnak készíteni!
Kövirózsa és rózsa párnák különböző módon
Gyerekszobába!
2:1-ben, azaz párna és baba egyben - csak lábakat kell varrni hozzá!
Jó ötlet!

Üvegharang - búra

 Külföldön nagy divat az üvegharang vagy másképpen búra, aminek nagysága és formája változó lehet. Gondolom először élelmiszerek (sajt, sütemény, stb.) védelmében használtak a háziasszonyok, ami manapság megváltozott. A dekorálás már ugyan olyan fontossá vált, teljesen független attól, hogy sütemény, növény, vagy egyéb dísz van alatta. Most karácsonyra így én is beszereztem magamnak egyet, amit mindig évszaknak megfelelően díszíteni fogok. (-: